Emilia Forsman2 Comments

Reykjavik

Emilia Forsman2 Comments
Reykjavik

 

Suurin osa meidän ajasta Islannista meni auton kanssa tien päällä luontokohteita kierrellen, mutta tietysti Reykjavíkillekin piti varata aikaa! Olin kuullut sen olevan viehättävä pieni kaupunki, jossa on kylämäinen, rauhallinen tunnelma ja tämä kyllä piti paikkansa. Reykjavíkissa on myös kuitenkin paljon paikallista designia, katutaidetta, putiikkeja ja trendikkäitä kahviloita - yllättävän freesi meininki ollakseen niin pienenä ja syrjäisenä tunnettu. Hyvää ja terveellistä ruokaa on myös todella helppo löytää!

Airnbnb:mme sijaitsi tosiaan vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, mikä oli kiva varsinkin sen puolesta että sai olla välillä ilman autoakin. Katukuvassa näkyy hyvin vähän korkeita rakennuksia, ja paljon puutaloja, jotka on osittain päällystetty aaltometallilla. Tämä on ilmeisesti sen takia, että talot kestäisivät paremmin rajua ilmastoa.

Eräs melko mielenkiintoinen kohde (joka sai kieltämättä hymyn huulille) oli Reykjavíkin Fallologinen museo. Siellä oli säilöttynä hyllyillä ja pöydillä vaikka kuulkaas mitä! Ruuminosien lisäksi sai ihastella mm. aiheeseen liittyvää taidetta. Tästä jäi ainakin hauska muisto! :D

Hallgrímskirkja on Islannin korkein rakennus 74,5 metrillään ja varmaankin Reykjavikin tunnetuin maamerkki. Me oltiin ajateltu käydä ylhäällä tornissa katselemassa kaupunkia, mutta se maksoikin noin 20 euroa, niin skipattiin sitten se ja tyydyttiin ihastelemaan ihan vain ulkopuolelta. Näyttävä rakennus kyllä, tuli vähän joku fantasiaelokuva mieleen.

Jo ajat sitten kun me alettiin tätä reissua suunnitella, olin päättänyt, että haluan ehdottomasti ostaa paikan päältä matkamuistoksi itselleni aidon islantilaisen villapaidan. Niitä myyviä kauppoja olikin Reykjavikissa paljon, mutta omasta mielestäni paras oli kuitenkin Handknitting Association of Iceland. Siellä oli isot pinot paitoja aseteltuna hyllyille joka koko erilleen. Ja mitä pienempi koko oli, sitä edullisempi oli hinta. Käy kyllä järkeen, koska kyseessä on kuitenkin aikaa vievä käsityö ja materiaali on arvokasta. Lemppariväri löytyi aika helposti ja innostuksissani paidan lämpöisyydestä ostin sitten myös sävy sävyyn sopivan pipon. Ja molemmat tuli kyllä heti käyttöön jo samana iltana!

Neulekaupan vieressä on yksi näkemisen arvoinen, persoonallisesti sisustettu kahvila nimeltään Café Babalú. Ihan parasta oli sen Star wars -vessa! Samalla kadulla myöskin ihan lähellä neulekauppaa oli myös tosi kiva kirjakauppa Eymundsson Bookstore. Jopa Patu viihtyi siellä, joten se kertoo jo jotain! Sieltä me ostettiin ihan superinspiroiva valokuvauskirja, ja sen tekijästä Sigurgeir Sigurjónssonista tuli taas yksi uus inspiraationlähde lisää. Suosittelen tutustumaan, jos ei ole jo tuttu! :)

Paras katu shoppailuun Reykjavíkissa on Laugavegur. Omia lempparikauppoja sieltä olivat designiin keskittyvät Kraum ja Hrím. Kadulla on myös paljon erilaisia kahviloita ja ravintoloita. Lemon Juice bar oli tosi hyvä! Jonotkin oli sen mukaset tosin... Me käytiin kerran syömässä Laugavegurilla lounas Matwerkissä ja se oli kyllä oikein viihtyisiä paikka ja ruokakin hyvää. Niinkuin monesti muutenkin reissun aikana, otin jälleen kerran jotakin kalaa, mitä en ollut ennen maistanut. Tällä kertaa se oli pallasta.

Mua vähän kiinnosti, millaista second hand-valikoimaa Reykjavíkista löytyy ja olin vähän googlaillut asiaa etukäteen. Kuulemma Kolaportið (auki vain viikonloppuisin) on kaupungin paras kirpputori, ja me sitten mentiin siellä käymään lauantaina. No, se oli aika iso pettymys. Paikka on siis tosi iso halli ja melkein täynnä pelkän halvan kiinalaisen krääsän myyjiä. Käytettyjä villapaitojakin oli kyllä paljon. Vinkkejä Reykjavíkin second hand -helmistä otetaan kuitenkin vastaan ensi kertaa ajatellen!

Modernin arkkitehtuurin ystäville suosittelen käymään vuonna 2011 Harpa musiikkitalossa. Tästä kyllä varmasti nauttii kyllä ihan kuka vaan muukin, melko näyttävää meininkiä nimittäin! 

Lopuksi pitää mainita vielä Bæjarins Beztu Pylsur (kuva ylempänä), josta saa maailmankuuluja koko Islannin parhaita hodareita! Ja pakko myöntää, oli ne kyllä parhaita ainakin kaikkiin niihin huoltsikkaversioihin verrattuna. Lisää niitä ja muita roadtrip-juttuja ens postauksessa sitten. Reykjavík oli ihana. Kylläpäs alkoi tehdä mieli kalaa tätä kirjoitellessa...